Message d'erreur

Deprecated function : The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls dans menu_set_active_trail() (ligne 2405 dans /home/philippejadin/www/lecodes.be/drupal/includes/menu.inc).

OVERZICHT VAN DE LEEGSTAANDE GEBOUWEN IN SINT-GILLIS

In het kader van haar opdrachten maakt het Comité de Défense van Sint-Gillis iedere twee jaar een oplijsting van de leegstaande woningen en ruimtes in Sint-Gillis.

We hebben geen enkele wettelijke bevoegdheid om het energieverbruik dat een reële barometer is van leegstaande ruimtes, te raadplegen. Daarom zijn de cijfers die we hanteren niet de exacte toestand van de leegstand. Maar onze methodologie heeft de praktijktest doorstaan en heeft al andere initiatieven geïnspireerd om elders een dergelijk overzicht te maken. We kunnen met de CODES bevestigen dat deze cijfers de nauwkeurigheid benaderen.

Bepaalde woningen of gebouwen zijn voorwerp van openbaar onderzoek en /of zijn in afwachting van een stedenbouwkundige vergunning. Nochtans is meer dan 90% van het leegstaande park geen voorwerp van eender welk onderzoek.

Opnieuw is de vaststelling in het overzicht van 2018 alarmerend!

Over het hele gemeentelijke grondgebied hebben we bijna 200 totale lege gebouwen waargenomen, ongeveer 180 lege appartementen, bijna 160 handelszaken die niet uitgebaat worden en daarenboven detecteerden we nog enkele ongebruikte kantooreenheden en garages.

In een tijd waar Brussel en specifiek Sint-Gillis haar grootste huisvestingscrisis kent, lijkt het ons van vitaal belang om de aandacht te trekken op dit leegstaand woonpark dat op de huurmarkt zou kunnen geplaatst worden.

De CODES zou graag samenwerken met de overheden zodat ze ons in contact kunnen brengen met de eigenaars en samen kunnen bekijken waarom hun ruimtes leegstaan. De CODES zou graag willen weten waarom, nu de immobiliënmarkt nog nooit zo aantrekkelijk is geweest, de eigenaars, ondanks geschreven waarschuwingen van de gemeente en de toegepaste boetes voor dit soort van inbreuken, hun woningen niet verhuren of verkopen.

De Codes wenst erg graag om de gemeente te helpen in deze strijd, om de eigenaars te ondersteunen in het verhuren van hun woning en waarom niet om hen mogelijke huurders voor te stellen die we kennen via onze huisvestingspermanenties.

Iedere eigenaar kan contact opnemen met het Comité om een begeleiding op te zetten naar het verhuren van hun woningen.

Thématique: 
Type de document: