Message d'erreur

Deprecated function : The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls dans menu_set_active_trail() (ligne 2405 dans /home/philippejadin/www/lecodes.be/drupal/includes/menu.inc).

HOEVER STAAT HET MET HET AEGIDIUM? ARCHITECTUREEL PARELTJE!

Het Aegidium werd gebouwd in 1905 door een particulier die er een uitgangsplaats voor de Brusselse burgerij wou van maken. De deuren gingen open op 27 december 1905 onder de naam «Diamant Palace» met prachtige zalen en decors.

Meer dan 3260 m² met de naam van de patroonheilige van de parochie (Aegidius), deze naam werd hem in 1929 gegeven.

Het gebouw werd geklasseerd in 2006 in het perspectief van een herbestemming die een band heeft  met haar geschiedenis.

Het Aegidium heeft drie niveaus waarvan een gelijkvloers waar vroeger een brouwerij gevestigd was.

In februari 2016 introduceerde Edificio een nieuw project voor het Aegedium  en wilde op die manier de ruimte doen herleven en tegelijkertijd het origineel karakter bewaren. In samenwerking met de architect Metzger wou Edficio er een cultureel en evenementencomplex van maken.

Edificio is gespecialiseerd in de organisatie van conferenties en seminaries in plaatsen met een cultureel en historisch karakter. «Edificio, is voortdurend op zoek naar uitzonderlijke plaatsen om te bewaren, en gaat verder met haar missie bij andere parels van ons patrimonium».

Het project voorzag de restauratie en de renovatie van het gebouw, rekening houdend met de geklasseerde ruimtes zoals de Louis XV zaal, de trappenhal, de ingangsruimte, de wintertuin, de rookruimte.

Het geheel van het gebouw is in de loop van de tijd sterk gedegradeerd, er worden grote renovaties voorgesteld. Deze zones zullen geopend worden voor publiek voor klassieke concerten, theaterstukken, tentoonstellingen, debatten, filmprojecties, recepties, enz...

Sommige van deze activiteiten zullen simultaan kunnen plaatsvinden, afhankelijk van de programmatie.

Er komen ook secundaire functies zoals sanitair, een huisbewaarders woning, stockageruimte, keuken, loge, enz...

Het aegidium zal open zijn van 9u tot 2 uur ‘s nachts. Verschillende activiteiten kunnen simultaan verlopen: Bijvoorbeeld een tentoonstelling van 9u30 tot 18u en een gala avond die begint van 20u tot 1u.

Het complex zal 4 zalen tellen, een doorgangsruimte, een onthaalzone waarvan de ingang zal komen ter hoogte van het Sint-Gillisvoorplein nummer 18. De garage aan de Smidsestraat zal dienen voor het technische en
logistieke aspect. De verdiepingen
zullen dienen als woning.

De gemeente gaf een gunstig advies aan het project die aan de voorwaarden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen voldoet.
Edificio wil aan het Aegidium haar vroeger prestige teruggeven, maar het project staat nu op standby.

 

De CODES nam contact op met de onderneming om te begrijpen waarom de werken nog altijd niet gestart waren.

* Zijn er financiële problemen? Technische belemmeringen?
* Wie hebben er tot nu toe geen antwoord op gekregen.

Fotobron
https://www.ma2.be/fr/projets/aegidium-4/
Over
(http://new.edificio.be/a-propos/)

 

Type de document: